<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνίαbook cover

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Παρουσίαση
O Χάμμετ υπήρξε ένας συγγραφέας του '2Ο, της περιόδου της οικονομικής κρίσης. Η αμερικανική κοινωνία έχει μετατραπεί η ίδια σ' έναν τεράστιο συλλογικό μύθο. Ο ιδιωτικός αστυνομικός, γράφοντας για τους ντετέκτιβ, γίνεται συγγραφέας και φτάνει σε μια αφήγηση σύνθετη, δημιουργώντας μια πρωτότυπη μυθολογία για έναν κατεξοχήν αμερικανικό επαγγελματικό θεσμό, που αποκτά διαστάσεις κοινωνικού συμβόλου, μυθοποιημένος διπλά και τριπλά μέσα από την υπερβολή που αγγίζει τον παραλογισμό, μέσα από ένα σύστημα αλλεπάλληλων κατόπτρων όπου το τέλος και η αρχή έχουν πλέον χαθεί. [...]
[...] Η Τετραλογία του Λος Άντζελες του Τζέημς Ελλρόυ είναι ό,τι πιο ουσιαστικό έχει να επιδείξει η αστυνομική λογοτεχνία τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες: ένας δαίδαλος βίας, διαστροφής, εγκλημάτων, ψευδαισθήσεων μέσα στην καρδιά του Αμερικανικού Ονείρου.
Και αποτελεί για πολλούς ένα μυθικό εγχείρημα: διαπραγματεύεται το απόλυτο «νουάρ» μυθιστόρημα, ανατρέποντας ριζικά και τελεσίδικα την τυποποίηση που έχει επέλθει μετά τον Hammett και τον Chandler.


Δοκίμια του Ανδρέα Αποστολίδη σχετικά με το αστυνομικό μυθιστόρημα: τα επίμετρα από την ιστορική σειρά αστυνομικής λογοτεχνίας της Άγρας, όπως ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του '80 και αφορούν κυρίως το αμερικανικό σκληρό αφήγημα μέσα από την ευρωπαϊκή του πρόσληψη: Γοητεία και διαστροφή στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Από τον Χάμμετ και τον Τσάντλερ, μέσω Μπερνέτ και Τσάρυν, στη Χάισμιθ και τον Ελλρόυ.
Και μετά μια σειρά από ανέκδοτες ομιλίες και διαλέξεις του συγγραφέα με ιδιόμορφες αφορμές, όπως μια διάλεξη στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου και ένα μάθημα στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης γύρω από την ιστορία του είδους και τις σύγχρονες τάσεις του.
Πόου, Ντόυλ, Κρίστι, Σιμενόν, Μπόρχες, Ντύρρενματ, Βαν Γκούλικ, Τάιμπο, Σκανδιναβία και Μεσόγειος, αγγλική σχολή, μαύρο μυθιστόρημα, Μάσκα, Μυστήριο, Μαρής, Μαράκης, ελληνικά εγκλήματα και αφήγηση, Π. Αγαπητός και βυζαντινές ιστορίες μυστηρίου.
Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου
Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση παρουσιάσης του βιβλίου στην Αθήνα πατήστε εδώ.

Βιογραφικά στοιχεία
Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, όπως το Χαμένο παιχνίδι, τις Διαταραχές στα Μετέωρα, το Φάντασμα του Μετρό, τα Εγκλήματα στην πανσιόν «Απόλλων», τη Λοβοτομή, καθώς και τις συλλογές αστυνομικών διηγημάτων Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες και Είσαι ο Παπαδόπουλος! (θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο 2009). Έχει μεταφράσει βιβλία των συγγραφέων James Ellroy, Chester Himes, Ρ. Highsmith, R. Chandler, D. Hammett, J. Charyn, V. Nabokov κ.ά., και έχει συγγράψει εκτενή επίμετρα για τα βιβλία τους.
Το 2006 κυκλοφόρησε τη μελέτη Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων - Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές.
Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, ντοκυμανταίρ και περισσότερα από εκατό επεισόδια της τηλεοπτικής εκπομπής Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα.
Το Κύκλωμα, ένα ντοκυμανταίρ έρευνας για το παράνομο εμπόριο ελληνικών αρχαιοτήτων, προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον.


Περιεχόμενα
ΠΡΟΛΟΓΟΣ του Ανδρέα Αποστολίδη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ του Henri Tonnet

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΓΟΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Πατρίσια Χάισμιθ: ή αμφίβολη ύπαρξη της ηθικής στην εναγώνια προσμονή
Η γοητεία του Ρέημοντ Τσάντλερ
Ο αφηγηματικός παροξυσμός του Ντάσσιελ Χάμμετ
Ου. Ρ. Μπερνέτ - Το τέλος ενός μύθου
Ο Τζέρομ Τσάρυν και το Κουαρτέτο τον Ισαάκ Σαϊντελ
Τζέημς Κράμλεϋ - Ποιά υπόθεση Μπράουν;
Από την Μπλέ στη Μαύρη Ντάλια
Η Τετραλογία τον Λος Αντζελες: το μαύρο αστυνομικό μυθιστόρημα στο λαβύρινθο της διαστροφής

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΓΚΥΣΤ ΝΤΥΠΕΝ ΣΤΟΝ ΠΗΤΕΡ ΟΥΩΤΣΟΝ

Αστυνομικό μυθιστόρημα και πραγματικότητα
Αστυνομικό αφήγημα και έγκλημα στην Ελλάδα
Μπέστ-σέλλερ: το υπνωτικό ανάγνωσμα του τηλεθεατή (στους αντίποδες του αστυνομικού μυθιστορήματος)
Φ. Ντύρενματ - Η ελβετική εκδοχή
Ο ξένος στο αστυνομικό μυθιστόρημα Η αναρχική αφήγηση του Πάκο Ίγνάσιο Τάιμπο II
Από το κινέζικο σαντούρι στο εβένινο λαούτο
Μετά δέκα έτη: ένα επίμετρο και ή συνέχεια του

Μεταφράσεις τον Ανδρέα Αποστολίδη 

Πίσω