<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



book cover image

PATRICIA HIGHSMITH

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΡΙΠΛΕΫ

ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΕΝΤΑΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΙΠΛΕΫ»
ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΑ

Παρουσίαση
Ο Τομ Ρίπλεϋ απεχθάνεται το φόνο. Εκτός αν είναι απολύτως αναγκαίος. Προτιμά να κάνει κάποιος άλλος τη βρόμικη δουλειά. Σε αυτή την περίπτωση, κάποιος δίχως εγκληματικό παρελθόν θα διαπράξει «δύο απλούς φόνους» για μια πολύ γενναιόδωρη αμοιβή.

Πώς να σκοτώσει κανείς δύο μαφιόζους χωρίς να λερώσει τα χέρια του; Για να εξυπηρετήσει ένα φίλο του, ο Τομ Ρίπλεϋ χρειάζεται ένα άτομο υπεράνω υποψίας και διατεθειμένο να αναλάβει τη δουλειά. Ο Τζόναθαν Τρεβάννυ, φτωχός πλην τίμιος οικογενειάρχης, χτυπημένος από λευχαιμία, θα μπορούσε να είναι το κατάλληλο πρόσωπο και ίσως να δεχόταν προκειμένου ν' αφήσει στην οικογένεια του ένα ουδόλως ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό... Τον βρίσκουμε λοιπόν διστακτικό αλλά έτοιμο να υποκύψει στην πλεκτάνη του σαγηνευτικού και διαβολικού Τομ Ρίπλεϋ, ο όποιος ξέρει πώς να παρασύρει στη διαφθορά και στο φόνο ένα άτομο στοιχειωμένο από την ιδέα του επικείμενου θανάτου του.

 

Πρόκειται για το τρίτο μυθιστόρημα, το όποιο η Χάισμιθ αφιερώνει στον διαβόητο ήρωα της. Το παιχνίδι του Ρίπλεϋ μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1977 από τον Βιμ Βέντερς με τον τίτλο Ένας Αμερικανός φίλος, με τον Ντένις Χόππερ στο ρόλο του Ρίπλεϋ και τον Μπρούνο Γκαντς στο ρόλο του Τζόναθαν, και το 2002 από τη Λιλιάνα Καβάνι, με τον Τζων Μάλκοβιτς στο ρόλο του Ρίπλεϋ (κατά πολλούς η πιο ενδιαφέρουσα ενσάρκωση του Ρίπλεϋ).

Κριτικές
Η Χάισμιθ ξαναχτύπησε. Έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο αυτογνωσίας που αποκλείεται να αστοχήσει.

– The Times

Το παιχνίδι του Ρίπλεϋ είναι γραμμένο όμορφα· η γοητεία του έγκειται στην απλότητα της πρόζας της Χάισμιθ καθώς μας περιγράφει την αποπλάνηση ενός συνηθισμένου αξιοπρεπούς ανθρώπου –κάτι που θα ενθουσιάσει τους θαυμαστές του Ρίπλεϋ– μέσα από τις νοητικές διεργασίες ενός ψυχοπάθους αντιήρωα που τον παγιδεύει.

– Anthony Price

Βιογραφικά στοιχεία
Η Πατρίσια Χάισμιθ γεννήθηκε στο Φορτ Ουόρθ του Τέξας το 1921 και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Πέθανε το 1995 αποτραβηγμένη στην Ελβετία.
Έγινε ευρύτερα γνωστή με το Ξένοι σ’ ένα τρένο, που γυρίστηκε ταινία από τον Χίτσκοκ σε σενάριο του Ραίημοντ Τσάντλερ, το 1950. Κεντρική της δουλειά η Πενταλογία με ήρωα τον Ρίπλεϋ, ένα από τα βιβλία της οποίας γυρίστηκε ταινία από τον Wim Wenders  το 1977, με πρωταγωνιστή τον Bruno Ganz.
Άλλα της έργα: Βαθιά νερά, Η κραυγή της κουκουβάγιας, Το ημερολόγιο της Ήντιθ, Μικρές ιστορίες μισογυνισμού κ.ά.
Έχει τιμηθεί με τα σπουδαιότερα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας. Υπήρξε φίλη με τους Eric Ambler, Truman Capote, Joseph Losey, Carson MacCullers κ.ά.
Στις εκδόσεις Άγρα έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα βιβλία της Ο Ρίπλεϋ σε βαθιά νερά, Ο Ρίπλεϋ κάτω απ’ το χώμα και Το αγόρι που ακολουθούσε τον Ρίπλεϋ  (ενώ ετοιμάζεται Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ), Το γυάλινο κελί, Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου, Το εγχειρίδιο του κτηνώδους φόνου για ζωόφιλους και Γάτες.


Πίσω