<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
ΕπικοινωνίαIRVIN D. YALOM

Η ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Παρουσίαση
Η Μάνα και το νόημα της ζωής είναι το δεύτερο βιβλίο αφηγημάτων του Ίρβιν Γιάλομ, μετά τον Δήμιο του έρωτα. Με τολμηρή ειλικρίνεια ο ψυχίατρος-συγγραφέας ζωντανεύει εδώ, στο πιο προσωπικό από τα βιβλία του, τους περιορισμούς και τα λάθη του, τις φαντασιώσεις του, τις αμφιβολίες και τους πειραματισμούς του, και μέσα από αυτά τη διαδρομή προς την κατανόηση, τη μάθηση και τέλος τη διδαχή. Τέσσερις αληθινές / αυτοβιογραφικές ιστορίες και δύο φανταστικά αφηγήματα με ήρωα τον Έρνεστ Λάς, τον ψυχοθεραπευτή του μυθιστορήματος Στο ντιβάνι, συνθέτουν ένα μωσαϊκό συγκλονιστικών καταστάσεων που κινούνται διαρκώς μέσα και έξω από τα όρια της ψυχοθεραπείας, διερευνώντας από μια ακόμα οπτική γωνία τα ανεξάντλητα ζητήματα της ζωής και του θανάτου, της ελευθερίας και της ευθύνης, του νοήματος της ύπαρξης και της απώλειάς του, της μοναξιάς και της κοινωνίας.

 

Κρίσεις
Ο Ίρβιν Γιάλομ φέρνει σε αυτές τις υπέροχες ιστορίες ψυχοθεραπείας την πλούσια εμπειρία του ως θεραπευτή. τις εκτεταμένες γνώσεις του στη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία και τη βαθύτατη ανθρωπιά του. Παρασύρει τον αναγνώστη του να μπει σε αυτές τις ιστορίες με την ίδια δεξιοτεχνία που εμπλέκει τους ασθενείς του στη ψυχοθεραπεία.

– DAVID SPIEGEL, M. D.,
συγγραφέας του Ζωή πέρα από τα όρια

Ο Ίρβιν Γιάλομ συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Ζωτικότητα, προσεγμένος λόγος, βαθιά γνώση, θάρρος και μια ικανότητα να ακούει και να μαθαίνει είναι τα ανεξίτηλα γνωρίσματα αυτού του βιβλίου.

– LESTON HAVENS , M. D.,
Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Νοσοκομείου Καίημπριτζ

Αυτές οι μαγευτικές αφηγήσεις οδύνης και γιατρειάς μας μεταφέρουν στην καρδιά της θεραπευτικής εμπειρίας.

– MAGGIE SCARF,
συγγραφέας του Κόσμοι οικειότητας

Βιογραφικά στοιχεία
O Irvin D. Yalom (1931-) είναι ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των HΠA. Mαθητής και συνεργάτης του Rollo May, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους, εν ζωή, εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχιατρική και είναι συγγραφέας του εγκυρότερου και πληρέστερου εγχειριδίου υπαρξιακής ψυχοθεραπείας (Existential Psychotherapy). Στον επιστημονικό χώρο είναι ιδιαίτερα γνωστό το κλινικό και ερευνητικό έργο του στην ομαδική ψυχοθεραπεία.
Tο πρώτο του βιβλίο, που το 2006 κυκλοφόρησε η νέα αναθεωρημένη και επαυξημένη του έκδοση, Theory and Practice of Group Psychotherapy (Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας, Άγρα 2006) έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες και αποτελεί βασικό διδακτικό εγχειρίδιο σε πολλές σχολές ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας. O Γιάλομ έχει γράψει πολλά ακόμη επιστημονικά βιβλία και άρθρα.
Tο λογοτεχνικό του έργο αρχίζει όψιμα και περιλαμβάνει δύο συλλογές διηγημάτων (O δήμιος του έρωτα και H μάνα και το νόημα της ζωής) και τρία μυθιστορήματα (Όταν έκλαψε ο Nίτσε, Στο ντιβάνι και H θεραπεία του Σοπενάουερ), που έχουν γίνει μπεστ-σέλλερ σε πολλές χώρες. Όλα του τα λογοτεχνικά βιβλία αποτελούν ιστορίες ψυχοθεραπείας και ο ίδιος τα θεωρεί προέκταση του διδακτικού του έργου, το οποίο, όπως λέει, βρίθει ούτως ή άλλως ιστοριών και διηγήσεων.
Στις Eκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Όταν έκλαψε ο Nίτσε, Στο ντιβάνι, O δήμιος του έρωτα, H θεραπεία του Σοπενάουερ, Θρησκεία και ψυχιατρική Tο δώρο της ψυχοθεραπείας και Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας, ενώ ετοιμάζονται τα Kάθε μέρα πιο κοντά και Yπαρξιακή ψυχοθεραπεία και Ενδονοσοκομειακή ομαδική ψυχοθεραπεία.


Περιεχόμενα
Ευχαριστίες
1. Η Μάνα και το νόημα της ζωής
2. Ταξίδια με την Πώλα
3. Southern Comfort
4. Εφτά μαθήματα θεραπείας πένθους για προχωρημένους
Μάθημα 1ο: Το πρώτο όνειρο
Μάθημα 2ο: Ο τοίχος με τα πτώματα
Μάθημα 3ο: Πένθιμη οργή
Μάθημα 4ο: Ο μαύρος βόρβορος
Μάθημα 5ο: Λογική και προδοσία
Μάθημα 6ο: Ποτέ μη στείλεις να μάθεις για ποιόν χτυπάει η καμπάνα
Μάθημα 7ο: Απαγκίστρωση
5. Διπλή έκθεση
6. Η κατάρα της ουγγαρέζικης γάτας
Σημείωμα του συγγραφέαΠίσω