<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
ΕπικοινωνίαAuguste Rodin - Διαθήκη

Παρουσίαση

Το κείμενο του Auguste Rodin (1840-1917) που παρουσιάζεται στο βιβλίδιο τούτο προέρχεται από τη γαλλική έκδοση ενός συνολικού τόμου όπου ο Paul Gsell συγκέντρωσε τις συνομιλίες/συνεντεύξεις που είχε με τον μεγάλο γλύπτη περί τέχνης ( Auguste Rodin , L ' Art . Entretiens reunis par Paul Gsell , εκδόσεις Bernard Grasset ), βιβλίο που πρωτοεκδόθηκε στο Παρίσι το 1911.

Μέσα σε λίγες σελίδες μόνο ο ηλιωμένος πια καλλιτέχνης απευθύνει προς τους νεότερους του προτροπές περί του Ωραίου και της Τέχνης, το καταστάλαγμα μιας μακράς εμπειρίας εν είδει διαθήκης. Πρόκειται για μια πολύτιμη διακήρυξη πίστης προς την Τέχνη και τη ζωή και ένα υψηλό μάθημα αρχών πνεύματος και τεχνικής.

Παραπέμπουμε επίσης τον αναγνώστη στο κείμενο του Ροντέν « Για την Αφροδίτη της Μήλου » που δημοσιεύτηκε στο φωτογραφικό λεύκωμα της Λίζης Καλλιγά Συνάντηση με την Αφροδίτη της Μήλου (Άγρα, 1991).

Απόσπασμα

Η τέχνη δεν είναι παρά αίσθημα. Όμως, δίχως τη βαθιά γνώση των όγκων, των αναλογιών, των χρωμάτων, χωρίς τη δεξιοτεχνία του χεριού, και το πιο ζωνατό αίσθημα παραλύει.
Τί θα ' χε απογίνει κι ο πιο μεγάλος ποιητής, σε μια ξένη χώρα, αν δεν ήξερε τη γλώσσα της ;
Ανάμεσα στη νέα γενιά καλλιτεχνών, υπάρχουν πολλοί ποιητές που, δυστυχώς, αρνιούνται να μάθουν να μιλούν. Κι έτσι τραυλίζουν μονάχα.

Να είστε βαθιά, αιμάτινα αληθινά σε ό,τι λέτε.
Να μη διστάζετε ποτέ να εκφράσετε αυτό που νιώθετε, ακόμα κι αν βρίσκεστε σε αντίθεση με τρέχουσες ιδέες. Ίσως να μη σας καταλάβουν στην αρχή. Η απομόνωσή σας όμως δεν θα κρατήσει για πολύ. Ωστόσο ούτε γκριμάτσες ούτε πόζες για να τραβήξετε την προσοχή του κοινού. Απλότητα, φυσικότητα !

Δάσκαλοι είναι εκείνοι που βλέπουν με τα δικά τους μάτια αυτό που έχει δει ο κόσμος όλος και ξέρουν να διακρίνουν την ομορφιά εκείνου που είναι πολύ συνηθισμένο για άλλα πνεύματα.
Οι κακοί καλλιτέχνες πάντα φορούν γυαλιά αλλονών.

Να δέχεστε τις σωστές κριτικές. Θα τις αναγνωρίσετε εύκολα : Είναι αυτές που σας ενισχύουν μέσα σε μιαν αμφιβολία που σας τριγυρνάει.

Η τέχνη, ακόμα, είναι ένα υπέροχο μάθημα ειλικρίνειας. Ο αληθινός καλλιτέχνης εκφράζει πάντα αυτό που σκέφτεται μη δειλιάζοντας να ανατρέψει κατεστημένες προκαταλήψεις.


Βιογραφικά στοιχεία


Ο Auguste Rodin γεννήθηκε στο Παρίσι στις 17 Νοεμβρίου 1840. Το 1854 πηγαίνει στην Ecole des Arts Decoratifs στο Παρίσι. Σε ηλικία εικοσιτεσσάρων ετών γνωρίζει την Rose Beuret , την αιώνια σύντροφό του, με την οποία θα αποκτήσει το 1866 ένα εξώγαμο γιο, τον Auguste Beuret . Δέχεται την πρώτη επίσημη παραγγελία γλυπτικής σύνθεσης το 1880, είναι Οι πύλες της Κολάσεως . Το 1884 του γίνεται άλλη σημαντική κρατική παραγγελία που θα καταλήξει στο περίφημο έργο του Οι αστοί του Καλαί . Την ίδια αυτή χρονιά αρχίζει η θυελλώδης σχέση του με την γλύπτρια Camille Claudel , αδελφή του συγγραφέα Paul Claudel . Το 1891 δέχεται παραγγελία για την προτομή του Μπαλζάκ και δυο χρόνια αργότερα εκλέγεται πρόεδρος του τμήματος γλυπτικής της Societe Nationale des Beaux - Arts .

Μετακομίζει το 1895 στο Meudon , έξω από το Παρίσι, όπου και εγκαθιστά ένα ατελιές. Τρία χρόνια αργότερα έρχεται η οριστική ρήξη με την Camille Claudel , η οποία λίγο αργότερα θα εγκλειστεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Το 1902 οργανώνεται μεγάλη έκθεσή του Ροντέν στην Πράγα και δέκα χρόνια μετά στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης. Ο Ροντέν αφήνει όλο το έργο και την περιουσία του στο γαλλικό κράτος το 1916. Τον επόμενο χρόνο παντρεύεται τη Rose , δύο εβδομάδες πριν να πεθάνει. Ο ίδιος την ακολουθεί λίγους μήνες μετά : πεθαίνει στις 18 Νοεμβρίου 1917, στο σπίτι του στο Meudon .


Πίσω