<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΧΑΪΣΜΙΘ ΠΑΤΡΙΣΙΑ - ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΕΛΙ

Παρουσίαση

Το Γυάλινο κελί είναι ολόκληρο ένα χιτσκοκικό μυθιστόρημα αγωνιώδους προσμονής και η Χάισμιθ με το βιβλίο αυτό αποδεικνύεται η καλύτερη εκπρόσωπος του σασπένς, καθώς από την αρχή μέχρι το τέλος ο αναγνώστης βρίσκεται στο χείλος της αμφιβολίας για την επόμενη κίνηση του πρωταγωνιστή, αλλά και για την αφηγηματική εξέλιξη της ιστορίας.
" Το 1961 έλαβα ένα γράμμα από έναν έγκλειστο στις Μεσοδυτικές Πολιτείες της Αμερικής ", γράφει η Πατρίσια Χάισμιθ. " Του είχε αρέσει ένα από τα βιβλία μου κι ήθελε να γίνει συγγραφέας. Αρχίσαμε αλληλογραφία και του ζήτησα να μου γράψει μια έκθεση με τον τίτλο " Μια μέρα μου στη φυλακή "… Την ίδια εποχή άρχιζα να σχεδιάζω μια ιστορία. Ο ήρωάς μου, ο Φιλίπ Κάρτερ, θα βρισκόταν ήδη ενενήντα μέρες φυλακή, όταν θα ξεκινούσε το βιβλίο. Οραματιζόμουν το πρώτο μισό του να διαδραματίζεται στη φυλακή και το υπόλοιπο μισό να δείχνει τα αποτελέσματα που είχαν στον Κάρτερ τα έξι χρόνια εγκλεισμού του… Τα θεματικά στοιχεία ανάπτυξης της πλοκής θα ήταν: δικαστική πλάνη, απειλή συζυγικής απιστίας, απειλή εξάρτησης από μορφίνη και μετά τη φυλακή ο φόβος μήπως χάσει τη γυναίκα του και τη δουλειά του… Σκόπευα να βάλω τον Κάρτερ να διαπράττει ένα σοβαρό έγκλημα και… ". Η συνέχεια και το αποτέλεσμα της έμπνευσης και του σχεδιασμού στο βιβλίο.

Ο τόμος περιλαμβάνει και αναλυτική εργοβιογραφία της συγγραφέως.

Απόσπασμα

[…] Βεβαιωνόταν όλο και περισσότερο ότι βάδιζε σε μια παγίδα της αστυνομίας. Κοιτούσε τόσο συχνά γύρω του για άνθρωπο με πολιτικά, ώστε ο κόσμος άρχισε να τον κοιτάζει κι αυτός. Αποφάσισε τότε να σταματήσει να γυρνάει το κεφάλι του.
Πήγε χωρίς δεύτερη σκέψη σ' ένα κινηματογράφο της 23ης οδού. Στις 10:15 δεν μπορούσε να καθίσει άλλο, βγήκε και περπάτησε νότια.
[…] Έφθασε πέντε λεπτά νωρίτερα στην 10η οδό και Όγδοη Λεωφόρο.
Ο 'Ο'Μπράιαν έφτασε από το κέντρο, βαδίζοντας αδιάφορα με μια εφημερίδα στο αριστερό του χέρι.
" Δεν σε παρακολουθούσαν; " ρώτησε τον Κάρτερ.
[…]



Βιογραφικά στοιχεία

Η Πατρίσια Χάισμιθ γεννήθηκε στο Φορτ Ουόρθ του Τέξας το 1921 και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Πέθανε το 1995 αποτραβηγμένη στην Ελβετία.
Έγινε αμέσως ευρύτερα γνωστή με το πρώτο της μυθιστόρημα Ξένοι σ'ένα τρένο (Strangers on a Train), που γυρίστηκε ταινία από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ σε σενάριο του Ραίημοντ Τσάντλερ το 1950. Κεντρική της δουλειά η πενταλογία με ήρωα τον Ρίπλεϋ, δύο από τα βιβλία της οποίας γυρίστηκαν ταινίες: Ο Κύριος Ρίπλεϋ από τον Rene Clement (Plein Soleil - 1960), με πρωταγωνιστή τον Alain Delon, και Ο Ρίπλεϋ διασκεδάζει από τον Wim Wenders (Ο Αμερικανός φίλος - 1977) με πρωταγωνιστές τον Bruno Ganz και τον Denis Hopper.
Άλλα της έργα: Βαθιά νερά, Η κραυγή της κουκουβάγιας, Το ημερολόγιο της Ήντιθ, Μικρές ιστορίες μισογυνισμού κ.ά.
Έχει τιμηθεί με τα σπουδαιότερα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας. Υπήρξε φίλη με τους Eric Ambler, Truman Capote, Joseph Losey, Carson Mac-Cullers κ.ά.

Στις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία της Το εγχειρίδιο του κτηνώδους φόνου για ζωόφιλους (διηγήματα, 1999), Ο Ρίπλεϋ σε βαθιά νερά (μυθιστόρημα, 2000), Το γυάλινο κελί (μυθιστόρημα, 2002) και Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου (μυθιστόρημα, 2004), όλα μεταφρασμένα από τον Ανδρέα Αποστολίδη. Στο Εγχειρίδιο του κτηνώδους φόνου για ζωόφιλους και στο Γυάλινο κελί ο αναγνώστης θα βρει αναλυτική εργοβιογραφία της συγγραφέως, και στο Ο Ρίπλεϋ σε βαθιά νερά επίμετρο του μεταφραστή ο οποίος αναφέρεται διεξοδικά στο έργο της Χάισμιθ και στην υποδοχή του στην Ελλάδα.


Πίσω