<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΣΩΝΙΕ ΓΚΥ - ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΒΥΣΣΟΣ

Παρουσίαση

Η παρούσα μελέτη είναι καρπός της πολύχρονης διδασκαλίας του Παπαδιαμάντη στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης. Στηρίζεται πάνω σε μια αντικειμενική, απροκατάληπτη, καθαρά φιλολογική, ανάγνωση ολόκληρου του έργου του συγγραφέα : μυθιστορήματα και διηγήματα. Παρατηρώντας, από έργο σε έργο, διάφορες έμμονες εικόνες, σκηνές, εκφράσεις, σύμβολα, και προσπαθώντας ν' αποκρυπτογραφήσει σειρά από κείμενα όπου υπάρχει φανερά κρυπτογραφικός τρόπος γραφής, καθορίζει τρεις θεμελιακές, αλληλένδετες, μυθικές ενότητες : 1) τον μύθο του νερού, του πνιγμού και της αβύσσου, 2) τον μύθο του θανάτου, 3) τον "οικογενειακό" μύθο, που διηγείται τον έρωτα του γιου για τη φαντασιακή μητέρα του, την εωσφορική ταύτιση του γιου με τον Χριστό και της γοητευτικής και φόνισσας μητέρας με την Παναγιά, και το οικτρό τέλος αυτού του έρωτα. Ο μυθικός χαρακτήρας της παπαδιαμαντικής γραφής επιβεβαιώνεται από το χειρισμό των διαφόρων μύθων : παραλλαγές, υποκαταστάσεις, αντιστροφές, κτλ.
Η εικόνα του Παπαδιαμάντη που βγαίνει απ' αυτή την ανάγνωση είναι, βέβαια, πολύ διαφορετική από τη συνηθισμένη. Μελέτες μεμονωμένων έργων έχουν ήδη δημοσιευτεί κατά καιρούς σε περιοδικά. Ελπίζεται ότι η συγκέντρωσή τους σε ενιαίο τόμο, η οργάνωσή τους σε λογική σειρά και η συμπλήρωσή τους με άλλες μελέτες θα δείξουν την απόλυτη συνέπεια του παπαδιαμαντικού μύθου και θα πείσουν τον καλόπιστο αναγνώστη. Ο Παπαδιαμάντης είναι συγγραφέας πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας απ' ό,τι νομίζεται συνήθως.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή

ΜΕΡΟΣ Α': Ο οικογενειακός μύθος στα διηγήματα του 1900-1904

Κεφ. 1 Το αίνιγμα της "Φαρμακολύτριας"
Κεφ. 2 Το "Αμαρτίας φάντασμα"
Κεφ. 3 "Τα Δαιμόνια στο ρέμα"
Κεφ. 4 "Υπό την βασιλικήν δρύν": Απαγορευμένος έρωτας και θάνατος των εραστών
Κεφ. 5 "Η φωνή του Δράκου"

ΜΕΡΟΣ Β': Γένεση και εξέλιξη του μύθου στα μυθιστορήματα

Κεφ. 6 Η μετανάστις, ή το προσχέδιο του μύθου
Κεφ. 7 Οι έμποροι των Εθνών
Κεφ. 8 Η Γυφτοπούλα, μυθιστόρημα της νοθείας, θάνατος του μυθιστορήματος
Κεφ. 9 Η Φόνισσα, ή το κορύφωμα του μύθου

ΜΕΡΟΣ Γ': Ταυτότητα

Κεφ. 10 Όψεις του πατρικού και του μητρικού στοιχείου στο έργο και τη ζωή του Παπαδιαμάντη
Κεφ. 11 Η εσωτερική ετερότητα
Κεφ. 12 "Η δίψα του Δαυίδ" και του Παπαδιαμάντη
Κεφ. 13 Ανορθόδοξα ("Η Γλυκοφιλούσα", "Ο καλόγερος", "Ο αυτοκτόνος", "’ψαλτος")

ΜΕΡΟΣ Δ: Μύθος και γραφή

Κεφ. 14 "Λαμπριάτικος ψάλτης", ή το υπονομευμένο μανιφέστο
Κεφ. 15 Απο την παραλλαγή στην κακογραφία

Πρώτες δημοσιεύσεις

 

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γκυ Σωνιέ γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1934. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Σορβόννη. Διετέλεσε ερευνητής του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και αλλοδαπός καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1984 είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Ινστιτούτου της Σορβόννης (Paris IV).
Ασχολείται με τα δημοτικά τραγούδια, για τα οποία έχει δημοσιεύσει μέχρι τώρα τρία βιβλία και πολλά άρθρα. Στον τομέα της γραπτής λογοτεχνίας, ασχολείται με τον Παπαδιαμάντη, με τη Μέλπω Αξιώτη και με τον Νίκο Καββαδία. Τον Εμπειρίκο τον έχει διδάξει στη Σορβόννη επί δυόμισι έτη.
Με το ψευδώνυμο Μισέλ Σωνιέ έχει μεταφράσει στα γαλλικά την Αργώ του Εμπειρίκου, τον Τελευταίο πειρασμό και την Αναφορά στον Γκρέκο του Ν. Καζαντζάκη, τη Φόνισσα του Αλ. Παπαδιαμάντη, τη Βάρδια του Ν. Καββαδία, τους Κεκαρμένους του Ν. Κάσδαγλη, τα Στοιχεία για τη δεκαετία του εξήντα του Θ. Βαλτινού, διάφορα κείμενα του Γ. Τσαρούχη, κ.ά.
Τον Απρίλιο του 2001 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο στην ’γρα με τίτλο Ανδρέας Εμπειρίκος - Μυθολογία και ποιητική.

 


Πίσω