<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΛΕΒΙ ΠΡΙΜΟ - ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΑΝ

Παρουσίαση

Ο ΠΡΙΜΟ ΛΕΒΙ (1919-1987) δεν εξετάζει την εμπειρία του στα ναζιστικά στρατόπεδα ως ένα ατύχημα της ιστορίας αλλά ως υποδειγματικό γεγονός που επιτρέπει να αντιληφθούμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος στο ρόλο του θύτη ή του θύματος.
Ποιες είναι οι δομές της ιεραρχίας ενός απολυταρχικού συστήματος και ποιες οι τεχνικές εκμηδένισης της προσωπικότητας του ανθρώπου ; Ποιες υπάρξεις κατοικούν στην " γκρίζα ζώνη " της συνεργασίας ; Πώς κατασκευάζεται ένα τέρας ; Ήταν δυνατό να κατανοήσει κανείς από τα μέσα τη λογική της μηχανής εξόντωσης ; Ήταν δυνατή η εξέγερση ; Και ακόμη : πώς λειτουργεί η μνήμη μιας ακραίας εμπειρίας ; Ο Πρίμο Λέβι δεν περιορίζεται στο να περιγράψει τις πλευρές εκείνες των στρατοπέδων συγκέντρωσης που παρέμειναν σκοτεινές μέχρι σήμερα, αλλά κάνει έναν απολογισμό για να αγωνιστεί ενάντια στην εξοικείωση και την αποδοχή του εξευτελισμού της ανθρώπινης ιδιότητας.
Ο συγγραφέας δίνει τις απαντήσεις του σε τούτο το τελευταίο βιβλίο του για τα ναζιστικά στρατόπεδα, που λίγο πριν από τον θάνατό του κλείνει την τριλογία που άρχισε με το Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος (1946 - εκδ. ’γρα, 1997) και την Εκεχειρία (1963).

Κρίσεις

" Το Αυτοί που βούλιαξαν και αυτοί που σώθηκαν είναι μια έκρηξη και μάλιστα ηφαιστειακή, επειδή ακριβώς είναι απρόσμενη… Βαθμιαία, συσσωρευτικά, από τη μια υπόκωφη βοή στην άλλη, οδηγεί στην αποκάλυψη, στην έκθεση - μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το καψάλισμα που συνοδεύει την τήξη ".
New Republic

" Προς το τέλος της ζωής του ο Λέβι ήταν βαθιά πεπεισμένος ότι τα διδάγματα από το Ολοκαύτωμα ήταν προορισμένα να εξαφανιστούν από τη στιγμή που το Ολοκαύτωμα πήρε θέση ανάμεσα στις συνηθισμένες θηριωδίες της Ιστορίας. Το Αυτοί που βούλιαξαν και αυτοί που σώθηκαν αποτελεί μελαγχολικό στοχασμό πάνω στο νόημα των ναζιστικών μαζικών εξοντώσεων ύστερα από σαράντα χρόνια ".
The New York Times Book Review

" Το Αυτοί που βούλιαξαν και αυτοί που σώθηκαν είναι ο ύστατος λόγος του για τις σφαγές, για τους Εβραίους και τους Γερμανούς, και για άλλα σχετικά θέματα. Είναι μια στοχαστική θεώρηση για το τι είναι και σε ποιο μέτρο μπορεί να γίνει κατανοητό, κι ας ξεπερνάει τα όρια της κατανόησης, όπως αυτά τα πέτρινα ερείπια ενός πολιτισμού για τον οποίο δεν βρίσκουμε το κλειδί ".
The New York Review of Books

 

Απόσπασμα

" Συνέβη, επομένως μπορεί να ξανασυμβεί : αυτή είναι η ουσία των όσων έχουμε να πούμε ".


 

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Πρίμο Λέβι, ιταλοεβραικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1919 και σπούδασε χημικός. Συνελήφθη το 1943 ως μέλος της αντιφασιστικής αντίστασης κατά τη διάρκεια του πολέμου και στάλθηκε στο ’ουσβιτς.
Η εμπειρία του αυτή καταγράφεται στο αυτοβιογραφικό του κείμενο Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος, που θεωρείται παγκοσμίως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα για το Ολοκαύτωμα - γραμμένο με την ψυχραιμία και την αναλυτικότητα ενός χημικού που παρατηρεί και καταγράφει τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε συνθήκες απόλυτης ταπείνωσης και εκμηδένισης.
Μετά τον πόλεμο και την επιστροφή του στο ’ουσβιτς εργάστηκε μέχρι τη σύνταξή του ως χημικός σε εργοστάσιο χρωμάτων κοντά στο Τορίνο.
Έγραψε επίσης σπουδαία μυθιστορήματα και δοκίμια όπως Η Εκεχειρία, Αν όχι τώρα, πότε ;, Λίλιθ, Το Περιοδικό Σύστημα, Φυσικές Ιστορίες, Το κλειδί σε σχήμα αστεριού, Αυτοί που βούλιαξαν και αυτοί που σώθηκαν, Το επάγγελμα των άλλων, πολλά από τα οποία έχουν εκδοθεί και στην Ελλάδα.
Η αγωνιώδης προσπάθεια να κατανοήσει τη " λογική " πίσω από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τερματίστηκε με τον τραγικό του θάνατο στο Τορίνο το 1987.
Από τις Εκδόσεις ’γρα, εκτός από το Αυτοί που βούλιαξαν και αυτοί που σώθηκαν, έχουν εκδοθεί το Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος, το 1997, καθώς και το Καθήκον της μνήμης, συζητήσεις του Primo Levi με τους ιστορικούς F. Sereja και Anna Bravo, το 1998, όλα σε μεταφράσεις της Χαράς Σαρλικιώτη.


 


Πίσω