<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ

ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Παρουσίαση
Είναι η τέταρτη ποιητική συλλογή του Γιάννη Ζέρβα.

 



Κρίσεις

"Η τέταρτη ποιητική συλλογή του Γιάννη Ζέρβα μας μεταφέρει σ' ένα κόσμο περίκλειστο στο χώρο και στο χρόνο […] όπου […] παρατηρεί, αναπολεί, τέμνει, ανατέμνει και επιθεωρεί τους έγκλειστους κόκκους του καιρού που τον έφεραν ως εδώ, σε ένα σημείο μηδέν (αλλά και άπειρο), σε μια διακοπή της ύπαρξης (ή της ανυπαρξίας). Μια ελάχιστη ρωγμή, ένα γλίστρημα, και το ένστικτο επικρατεί της αυτοσυγκράτησης, το απρόοπτο εισβάλλει και δημιουργεί το δικό του σύμπαν. Χιούμορ, μινιμαλισμός και μια ιδιότυπη σαφήνεια σε μια ποίηση που επιτυγχάνει κάτι διόλου εύκολο: να κατεσκευάσει ένα αμφίσημο περιβάλλον χωρίς να χρησιμοποιεί καμιά αμφισημία."
Αλέξης Σταμάτης, Διαβάζω, Δεκέμβριος 1997, τχ. 380

"Το ιδιάζον της μικρής αυτής συλλογής εδράζεται στην ίδια της τη στεγνή κι ανέλπιδη υπόσταση ενός υποτυπώδους προσώπου. Έχεςι κατορθώσει με την απουσία της τυπικής ρητορικής ή την στο έπακρο απάλειψή της να δημιουργήσει το χώρο της ως αναγκαίο και ικανό διά-κοσμο κι ένα αντίστοιχο αίσθημα παρεμφερούς εργασίας. Κατά μείζονα τρόπο έχει μεταφέρει, δίχως τη συνήθη μεταφορά, την εσωτερικότητα του γράφοντος στην εξωτερικότητα του χώρου, τον οποίο ΄ρεχει καταστήσει κέντρο ποιητικό, ισοδύναμο μ' ένα βλέμμα στη θάλασσα ή μ' ένα περίπατο στην πολύβουη πόλη. Τα μέσα του είναι απλούστατα αλλά καλοζυγισμένα, οι λέξεις σαν να περιφέρονται σ' ένα δωμάτιο, ο απόηχός τους ακόμα κι όταν αναφέρονται σε αγαπημένα βιβλία… δεν ανασαίνουν παρά τη σκόνη του ίδιου αυτού χώρου".
Νίκος Λεβέντης, Πλανόδιον, Ιούνιος 1999, τχ. 29



Απόσπασμα

5. ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ

Σχολαστικά με το μολύβι
Τη θέση της ευθείας εξερευνά
Σε σχέση με τον κύκλο
Στη μέση κάθετη
Φωλιά φανάρι φινιστρίνι
Από την άκρη κρεμασμένη
Πόπτρο και ράπισμα, ρολόι
Λοξή να τον δοασχίζει απ' άκρη σ' άκρη
Το σήμα του κενού
Στην κορυφή οριζόντια λυγισμένη
σύστημα σταθερά συντριπτικό
Και από κάτω ασύνδετη όταν χάσκει
Ωμέγα
Ωραία
τέλος.


Τώρα
Στη μέσηκαρφωμένη
Φωνήεν του Θανάτου.


Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γιάννης Ζέρβας γεννήθηκε στην αθήνα το 1959. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και Ψυχιατρική στη Νέα Υόρκη, απ' όπου επέτρεψε το 1992. Έκτοτε ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία του: Τζούλια (Τραμ, 1983), Ο μετανάστης (Άγρα, 1986), Τοιχογραφία (Άγρα, 1992), Κλειδωμένος στο Γραφείο (Άγρα, 1997). Έχει μεταφράσει με την Παυλίνα Παμπούδη το βιβλίο του T.S. Eliot Το εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερο-Πόσουμ (Άγρα, 2000), και με την Ευαγγελία Ανδριτσάνου το βιβλίο του Irvin Yalom Όταν έκλαψε ο Νίτσε (Άγρα, 2001). Έχει μεταφράσει ποίηση και πεζά των : William Carlos Williams, Ted Hughes, Pierre Reverdy, Seamuw Heaney, Lee Breuer και Sylvia Plath για το περιοδικό Ποίηση, το θέατρο και τις Εκδόσεις Άγρα. Τον Οκτώβριο του 2001 κυκλοφόρησε, επίσης από τις εκδόσεις Άγρα, η τελευταία του ποιητική συλλογή Η Πυξίδα της άνοιξης.

Περιεχόμενα
ΠΟΙΗΣΗ

ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΩΤΗ: Τo Γραφείο

1. H κλειδαριά
2. H αναμονή
3. Το ρολόι
4. Το βασίλειο
5. Το μολύβι

( ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ )
O Μαθητευόμενος Μάγος

ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Το Γλίστρημα

1. Εξέλιξη
2. Το εκκρεμές
3. Διακοπές
4. Η γιορτή
5. Το όνειρο

( ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ )
O Μαθητευόμενος Μάγος

ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΙΤΗ: Το Γραφείο
1. Οι δύο πολυθρόνες
2. Ο αέρας
3. Τα παπούτσια
4. Το ρεύμα
5. Το γραφείο

( ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ )
Ο Μαθητευόμενος Μάγος

ΕΙΚΟΝΑ ΤΕΤΑΡΤΗ: Το Γλίστρημα

1. «Το κουδούνι...»
2. «Ήταν μούσκεμα...»
3. «Δεν γίνεται...»
4. «Έσυρε το βλέμμα...»
5. «Τον ξύπνησε...»

(Σημ. τ. μτφρ.)


Πίσω