<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΚΑΨΑΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ - ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΘΜΑ

Παρουσίαση

Ο παρών τόμος περιέχει δοκίμια για τους Κ. Καρυωτάκη, Α. Κάλβο, Μ. Μαλακάση, Ρ. Φιλύρα, Κ. Παλαμά, Τ. Άγρα, Ι. Πολυλά, Ο. Ελύτη, Ρ. Φροστ και Γέητς.

Το πιθανότερο είναι ότι η ποίηση πέθανε. Ας υποθέσουμε, ωστόσο, ότι δεν πέθανε ακόμη κι ας αναδεχτούμε προσώρας την υπόθεση σαν να ήταν πραγματικό ενδεχόμενο. Ας υποθέσουμε λοιπόν, για παν ενδεχόμενο και χάριν του ελάχιστου ζωτικού χώρου μιας εφήμερης επικοινωνίας, πως "ψεύτικα ήσαν τα μηνύματα", πως δεν τ' ακούσαμε και δεν τα νιώσαμε καλά, και ότι ο έμμετρος λόγος του λυρισμού υφίσταται ακόμη και μας παραστέκει, ηδύς όσο και αναπόφευκτος. Με άλλα λόγια (τα λόγια του Καρυωτάκη που έρχονται αβίαστα στο νου μας όταν μιλούμε για ποιητικές υποθέσεις),
Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει
από εκατό δρόμους τα όρια της σιγής.

Κι όμως είμαστε βέβαιοι ότι το προσωπικό μας ανθολόγιο δεν αποτελεί σπάνιο αντικείμενο για δύσκολους συλλέκτες, δεν είναι απλή ιδιοτροπία του ειδικευμένους μας μυαλού, μήτε εκλεκτή απόλαυση του καταπονημένου ειδήμονος. Δεν μας ευχαριστεί ποσώς το γεγονός της διαφοράς μας, γιατί μέσα σ' αυτήν την κατ' ιδίαν απόλαυση συναντήσαμε μιαν ολόκληρη κοινωνία παρόμοιων αισθημάτων και εμπειριών, μια κοινωνία που λανθάνει, ανεξερεύνητη ακόμη, μέσα στη δική μας κοινωνία, στο δήμο και στην αγορά.

Είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι πως ό,τι απολαμβάνουμε κατά μόνας είναι κοινό κτήμα· ότι όλος αυτός ο λαθραίος πλούτος έμμετρου λυρισμού ανήκει δικαιωματικά σε όλους. Πως κάπου εκεί μέσα κατοικεί ακόμη το κοινό και το κύριο, το πραγματικό αντίκρισμα των πνευματικών μας, όπως λέμε, συναλλαγών, αλλά πραγματικό· πως κάπου βρίσκονται κατατεθειμένα τα μέτρα και τα σταθμά χάρη στα οποία, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι ακόμη δυνατόν να διαβάσουμε, οι μυημένοι και οι αμύητοι, το ίδιο πράγμα, κι ας μην μπορούμε ποτέ να τα ονομάσουμε ή να τα επικαλεστούμε ως ιδίαν έχοντες φρόνησιν.
(Δ. Καψάλη, από το πρώτο δοκίμιο του τόμου που τιτλοφορείται Αισιοδοξία : Αντί Εισαγωγής)


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

1. Αισιοδοξία: Αντί εισαγωγής
2. Τα μέτρα και τα σταθμά
3. Η λυρική πολιτεία του Ανδρέα Κάλβου
4. Ο "ελάσσων" Παλαμάς
5. "Τραγούδι αφάνταστο"
6. Ο μείζων λυρισμός του Άγγελου Σικελιανού
7. "Στης άπλας λιμνοθάλασσας το φώς"
8. Ρωμαίος Φιλύρας: Η ποίηση της ματαιωμένης ωριμότητας
9. Ένας εύγλωττος ακροατής
10. Κ. Γ. Καρυωτάκης: Το "φάσμα του ήχου"
11. Ο Καρυωτάκης και η τέχνη της ποιητικής μετάφρασης
12. Γέητς, μεταφρασμένος και αμετάφραστος
13. Οδυσσέας Ελύτης: Η άλλη μεριά της διαφάνειας
14. Ρόμπερτ Φρόστ: Ένας ποιητής τρομαχτικός

ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΚΥΡΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ


Βιογραφικά στοιχεία


Ο Διονύσης Καψάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε κλασική και αγγλική φιλολογία στις ΗΠΑ (1970-1974) και νεοελληνική φιλολογία στο Λονδίνο (1981-1984), όπου επίσης δίδαξε για δύο χρόνια.
Από το 1978 έχει δημοσιεύσει δεκατρία ποιητικά βιβλία (όλα εκτός του πρώτου στις εκδόσεις Άγρα), τρεις τόμους με δοκίμια, μια επιλογή από τα Σονέτα του Σαίξπηρ κ.ά. Έχει επίσης δημοσιεύσει ποιητικές μεταφράσεις, άρθρα, μελέτες και βιβλιοκριτικές σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Μετέφρασε για το θέατρο τα έργα του Σαίξπηρ Ρωμαίος και Ιουλιέττα (που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη το 1996) και Ο βασιλιάς Ληρ (που θα εκδοθεί προσεχώς από τις εκδόσεις Άγρα).
Από το 1986 ώς το 1997 εργάστηκε ως υπεύθυνος εκδόσεων στο Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Από τον Σεπτέμβριο του 1998 εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, όπου, από τον Νοέμβριο του 1999, κατέχει τη θέση του διευθυντή.
Τον Μάιο του 2002 εκδόθηκε από την "Άγρα" ο τόμος επιφυλλίδων και δοκιμίων του Στον καιρό. Στο ποιητικό του έργο Από λεπτοτάτη οδύνη (Άγρα, 2003) περιλαμβάνεται και η μετάφραση του περίφημου ποιήματος του Σάμιουελ Ταίυλορ Κόλεριτζ Παγωνιά τα μεσάνυχτα (που πρωτοδημοσιεύτηκε σε αυτόνομη έκδοση τον Νοέμβριο 2002 από τις εκδόσεις Άγρα σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σχεδίων και Εικόνων σε Κρίση). Επίσης από την "Άγρα" ετοιμάζονται ένας τόμος με χάικου του Ίσσα και του Μπασό και μια επιλογή από τα ποιήματα της Έμιλυ Ντίκινσον.

 


Πίσω