<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
ΕπικοινωνίαΣυνέκδοση ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΜΜΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΓΡΑ,
ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

ΝΕΛΛΥ'Σ (ΣΕΡΑΪΔΑΡΗ) ΕΛΛΗ - ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ

Παρουσίαση

Πρόκειται για ένα φωτογραφικό λεύκωμα 104 χορευτικών φωτογραφιών, παρμένων από το 1922 και μέχρι το 1930, της ελληνίδας φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, γνωστότερης ως Nelly's.
"Γνωστές στο πλατύ κοινό κυρίως για το σκάνδαλο που δημιούργησαν στην Αθήνα του μεσοπολέμου και πέρα από την αναμφισβήτητη καλλιτεχνική τους αξία, οι χορευτικές φωτογραφίες της Nelly's αποτελούν μοναδικά δείγματα μιας τέχνης που στην Ελλάδα δεν είχε άμεσους συνεχιστές. Η Nelly's είναι η μόνη φωτογράφος χορού στη χώρα μας και θα παραμείνει μοναδική εκπρόσωπος της χορευτικής φωτογραφίας, ακόμη και στα πρώτα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αποκλειστικότητα αυτή είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, δεδομένου και του νεαρού της ηλικίας της. […] Απαλλαγμένες από κάθε σκηνοθετική πρόθεση, στοιχείο που αντίθετα θα χαρακτηρίσει το υπόλοιπο έργο της, οι φωτογραφίες του χορού δεν οριοθετούν, δεν κατευθύνουν τη χορευτική κίνηση. Απλώς καταγράφουν τις πιο δυνατές της στιγμές." (Ειρήνη Μπουντούρη, Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)

Η έκδοση περιλαμβάνει οκτώ φωτογραφίες από πρωτότυπες εκτυπώσεις και bromoil και 96 ασπρόμαυρες, τραβηγμένες στη Γερμανία (1922-1924), στην Ελλάδα (1925-1930) και κατά τη διάρκεια των Δελφικών Εορτών του 1930. Συμπληρώνεται από τέσσερα κείμενα των : Βίκυ Μαραγκοπούλου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, της Ντένυ Ευθυμίου-Τσέκουρα, διευθύντριας της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, της Κλημεντίνης Βουνελάκη, κριτικού χορού, και της Ειρήνης Μπουντούρη του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και από βιογραφικό σημείωμα για τη φωτογράφο.
Η έκδοση έγινε στα ελληνικά και στα αγγλικά σε δύο αυτοτελείς τόμους.

Βιογραφικά στοιχεία

Η Έλλη Σεραϊδάρη, κόρη του Έλληνα εμπόρου Χρήστου Σουγιουλτζόγλου, γεννήθηκε στο Αιδίνι της Μικράς Ασίας το 1899. Το 1920 ακολουθεί τον αδελφό της στη Δρέσδη της Γερμανίας προκειμένου να σπουδάσει μουσική και ζωγραφική. Εκεί στρέφεται προς τη φωτογραφία, με δασκάλους τους Γερμανούς Hugo Erfurth, εκπρόσωπο της κλασικής σχολής, και τον Franz Fiedler.
Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα, όπου το 1925 ανοίγει το πρώτο της φωτογραφικό στούντιο. Γρήγορα γίνεται περιζήτητη, ως αριστοτέχνης του πορτρέτου. Παράλληλα, φωτογραφίζει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τις γειτονιές της "Παληάς Αθήνας", τα μνημεία της Ακρόπολης. Το 1930 θα της ανατεθεί από την Εύα και Άγγελο Σικελιανό η αποκλειστική φωτογράφηση των Β΄ Δελφικών Εορτών. Έχει ήδη παντρευτεί, ένα χρόνο πριν, τον πιανίστα Άγγελο Σεραϊδάρη. Το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τους βρίσκει στην Αμερική, όπου θα παραμείνουν για 27 ολόκληρα χρόνια. Στο νέο της στούντιο, που ανοίγει σε κεντρικό δρόμο της Νέας Υόρκης, θα συγκροτήσει ένα πολύτιμο αρχείο των εκδηλώσεων των Ελλήνων της Αμερικής. Ασχολήθηκε επίσης με την διαφημιστική και έγχρωμη φωτογραφία.
Επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1966. Το 1985 δωρίζει το σύνολο του φωτογραφικού της έργου στο Μουσείο Μπενάκη. Τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος (1995) και με το Βραβείο Γραμμάτων και τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών (1996). Πέθανε σε βαθιά γεράματα, παρακολουθώντας πάντα τις εξελίξεις στα φωτογραφικά δρώμενα της Ελλάδας, το 1998.

 


Πίσω