<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



Παρουσίαση

Η δουλειά της Ελένης Μαλιγκούρα που παρουσιάζεται στη δίγλωσση αυτή έκδοση (ελληνικά-αγγλική μετάφραση του John Davis) άρχισε το 1991 και ολοκληρώθηκε στο τέλος του 1992. Είναι μια επιλογή 21 έγχρωμων Polaroid από τη σειρά των 50 που παρουσιάστηκε πρώτα στη Φωτογραφική Συγκυρία της Θεσσαλονίκης το Φεβρουάριο του 1993 και ένα μήνα αργότερα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα Οι φωτογραφίες αυτές έχουν γίνει με τη χρησιμοποίηση συνηθισμένων φωτογραφικών μεθόδων και η μοναδική επέμβαση σε μερικές από αυτές έγινε επάνω στα χημικά τους κατά την ώρα της εμφάνισης.
Πρόκειται για αυτοπορτραίτα σε μεγάλα τυπώματα. Οι εικόνες, στις οποίες ποτέ δεν διακρίνεται καθαρά ή ευανάγνωστα το πρόσωπο της φωτογραφιζομένης φωτογράφου, είναι σαν φωτογραφίες φαντασμάτων. "Τη Μαλιγκούρα απασχολούν οι αντιφατικές επιθυμίες φωτογράφου και φωτογραφιζόμενου : ο πρώτος αναζητεί το τέλειο έργο τέχνης, ο δεύτερος προσπαθεί να διασώσει κάτι από τον χείμαρρο του χρόνου", γράφει ο Γιάννης Σταθάτος. Αλλεπάλληλες αποδράσεις ανάμεσα στο χρώμα και στο σκοτάδι, τη φύση και το όνειρο, εικόνες ανήσυχες.

Κρίσεις

"Με τις αυτοφωτογραφίες της επιχειρεί να αναιρέσει πολλά από τα αισθητικά και ιδεολογικά στερεότυπα της φωτογραφικής προσωπογραφίας. Την ίδια στιγμή αποπειράται να δραπετεύσει από την ίδια την εικόνα του εαυτού της, προσφέροντας ένα ατελές, φευγαλέο είδωλό της, το οποίο αρνείται να ικανοποιήσει τις συνθήκεες της συμβατικής φωτογραφικής πραγματικότητας".
Ηρακλής Παπαϊωάννου

 

Απόσπασμα

Το να είσαι φωτογράφος είναι ένας ρόλος. Το να είσαι φωτογραφιζόμενος είναι ένας άλλος ρόλος. Οι δύο αυτοί ρόλοι, με αντίρροπες στάσεις, με αντίθετες διαδρομές, έχουν ένα κοινό τόπο συνάντησης, την τελική φωτογραφία. Ήθελα να εξερευνήσω αυτές τις αντιθέσεις… […]. Ο φωτογράφος θέλει να παγιώσει τη στιγμή φτιάχνοντας μια εικόνα αισθητική, αντιληπτή σαν τέτοια, χρησιμοποιώντας όλα τα φωτογραφικά στοιχεία, φως και σκοτάδι, χρώμα και κάδρο και τεχνικές λήψεις διάφορες. Ο ένας θέλει να εκφραστεί μέσω της φόρμας, ο άλλος να ανασύρει κρυμμένες όψεις του προσώπου ή να αποδώσει τις ιδιότητες και τα συναισθήματά του… […] Η Polaroid είναι το φρέσκο πτώμα του εαυτού σου. Μια εμπειρία θανάτου και αιωνιότητας ταυτόχρονα, η φωτογράφιση. Έτσι ο φωτογραφιζόμενος αντιστέκεται, αρνείται να αφήσει την παρούσα στιγμή του να γίνει ανάμνηση πάνω στο φωτογραφικό χαρτί, αρνείται την παγίωση που είναι η άλλη όψη του θανάτου. Ή δεν αντιστέκεται αλλά προβάλλει μια ιδεατή εικόνα του εαυτού του…[…].
Ελένη Μαλιγκούρα, από την εισαγωγή της στην παρούσα έκδοση

Βιογραφικά στοιχεία

Η Ελένη Μαλιγκούρα γεννήθηκε το 1951. Σπούδασε φωτογραφία, κινηματογράφο και τηλεόραση στην Αθήνα. Διδάσκει φωτογραφία στα ΤΕΙ Αθηνών και σε ιδιωτικές σχολές φωτογραφίας. Η δουλειά της έχει εκτεθεί, βραβευτεί και δημοσιευτεί. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει 6 ατομικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές καθώς και σε δημόσιες : Paris Audiovisuel, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Μακεδονικό Μουσείο σύγχρονης Τέχνης.
Οι κυριότερες δουλειές της που έχουν εκτεθεί και δημοσιευτεί είναι : Μυθικά Τοπία (1984), Ομόνοια (1987), Ημερολόγιο (1991), Σταδιακή κατάργηση ή Αλλεπάλληλες αποδράσεις (1993), Δρόμοι (1996), Αναγνώσεις (1998).
Σημαντικότερες δημοσιεύσεις : A Post-Classical Landscape/Greek Photography in the 1980s (Κείμενο-επιλογή φωτογραφιών Γιάννης Σταθάτος, Hellenic Center of Photography, Αθήνα 1988), Thessaloniques de Photographes (Κείμενο Georges-Olivier Chateaureynaud και Ξενοφών Κομνηνός, Delegation d'Action Culturelle, Ministere des Affaires Etrangeres, 1991), Η επινόηση του Τοπίου (Κείμενο-επιλογή φωτογραφιών Γιάννης Σταθάτος, Camera Obscura, Θεσσαλονίκη 1996), Photographers encyclopedia international (CD-ROM, Michele+Michel Auer, Ides et Calendes, Γενεύη 1997), Η επινόηση του τοπίου/Ελληνικό τοπίο και ελληνική φωτογραφία 1870-1995 (CD-ROM, Υπουργείο Πολιτισμού, Διεύθυνση Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, 1999), Εικόνα και Είδωλο/Η νέα ελληνική φωτογραφία 1975-1995 (CD-ROM, Υπουργείο Πολιτισμού, Διεύθυνση Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, 1999).


Πίσω