<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
ΕπικοινωνίαΠαρουσίαση

Η θαυμάσια νουβέλα του Τζόζεφ Κόνραντ (1857-1924) γράφτηκε και δημοσιεύτηκε το 1989. Τα Νιάτα βασίζονται εξ ολοκλήρου σε πραγματική ιστορία, εμπειρία του μεγάλου Πολωνο-Άγγλου συγγραφέως, ο οποίος μετά τα είκοσί του χρόνια κατέκτησε και κατακτήθηκε από την αγγλική γλώσσα και αφιερώθηκε στη λογοτεχνία μετά από περιπλανήσεις δεκαεφτά χρόνων στη θάλασσες του κόσμου. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1881, ο Τζόζεφ Κόνραντ Κορζενιόβσκι, 24 ετών, μπαρκάρισε ως δεύτερος αξιωματικός για το ατυχές ταξίδι του από το Λονδίνο στην Μπανγκόκ, που περιγράφεται στις μοναδικές σελίδες αυτού του αφηγήματος.

Η έκδοση συνοδεύεται από επίμετρο του μεταφραστή και ένθετο με φωτογραφίες του συγγραφέα.

Απόσπασμα

" Είχα δεθεί πια με το πλοίο κι ήθελα απεγνωσμένα να πάμε στην Μπανγκόκ. Μπανγκόκ ! Μαγικό όνομα, εξωτικό ! Η Μεσοποταμία ολόκληρη δεν έπιανε χαρτωσιά μπροστά της. Είπαμε, ήμουν είκοσι χρονώ, ήταν το πρώτο μου ταξίδι σαν δεύτερος αξιωματικός, και η Ανατολή με περίμενε […]
" Η φωτιά μαινόταν κι η ανταύγεια μάς είχε θαμπώσει. Ήξερα πια πως την Ανατολή θα την έβλεπα για πρώτη φορά ως κυβερνήτης μιας μικρής βάρκας. Αυτό ήταν ωραίο. Όπως ωραία ήταν και η αφοσίωση στο παλιό μας πλοίο. Θα μέναμε να δούμε το τέλος του. Α τα νιάτα ! - η φλόγα τους, λαμπρότερη από τις φλόγες που έκαιγαν το πλοίο, ρίχνει ένα μαγικό φως στην πλατια γη, ορμά παράτολμα στον ουρανό, για να σβηστεί γρήγορα από τον χρόνο, που είναι σκληρός, ανελέητος και πιο πικρός από τη θάλασσα - και σαν τις φλόγες του καραβιού τα περιζώνει η αδιαπέραστη νύχτα. "

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Jozef Teodor Konrad Korzeniowski γεννήθηκε στην Πολωνία το 1857. Ο πατέρας του, αγωνιστής και διανοούμενος, μεταφραστής της αγγλικής λογοτεχνίας, εκτοπίστηκε από τους Ρώσους για τις εθνικιστικές του πράξεις. Ορφανός από μικρή ηλικία, έκανε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στην Κρακοβία. Δεκαεπτά ετών, έφυγε για τη Μασσαλία με σκοπό να γίνει ναυτικός, όπου συσχετίστηκε με ρομαντικούς πολιτικούς. Ταξίδεψε σε γαλλικά πλοία από το 1874 ώς το 1878, και μετά σε βρετανικά πλοία· έμαθε αγγλικά, απέκτησε τον τίτλο του αξιωματικού και τη βρετανική υπηκοότητα. Η απασχόλησή του στο εμπορικό ναυτικό τον οδήγησε στις Αντίλλες, στην Αυστραλία, στην Ινδονησία, στον Άγιο Μαυρίκιο και στο Βελγικό Κονγκό. Στο έργο του συναντάμε συχνά τη Σιγκαπούρη, την Μπανγκόκ και το Βόρνεο.
Ο Korzeniowski έγινε συγγραφέας, με το όνομα Joseph Conrad, το 1894.
Το 1896 παντρεύτηκε μια νεαρή Αγγλίδα, με το όνομα Jessie George. Απέκτησαν δυο γιους. Πέραν κάποιων παραμονών στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και των μόνιμων οικονομικών δυσκολιών και προβλημάτων υγείας, η ιστορία της ζωής του Κόνραντ μεταξύ του 1894 και του θανάτου του, στις 3 Αυγούστου 1924, στο Κεντ, είναι αδιαχώριστη από την ιστορία της λογοτεχνικής του πορείας.

Τα πιο σημαντικά έργα του είναι : Η καρδιά του σκότους (1898), Τα νιάτα (1898), Λόρδος Τζιμ (1900), Νοστρόμο (1904), Ο μυστικός πράκτωρ (1907), Κάτω από το βλέμμα της Δύσης (1911), Τύχη (1913), Νίκη (1915), Η γραμμή της σκιάς (1917). Έχει γράψει επίσης πέντ' έξι ακόμη μυθιστορήματα, δύο αυτοβιογραφικά βιβλία, πολλά δοκίμια και περίπου τριάντα νουβέλες.Πίσω