<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



book cover

book cover

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

ΟΛΙΣΘΗΡΟΣ ΙΣΤΟΣ

ΤΟΜΟΙ Α & Β

Παρουσίαση
Ο μεγάλος ποιητής εκ Κύπρου συγκεντρώνει σε δύο τόμους μια επιλογή από τα σημαντικότερα δοκιμιακά του κείμενα για την ποίηση, τη λογοτεχνία και το έργο του.

«Τον πρώτο λόγο, ακόμα κι αν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα ιστορικά δρώμενα, θα πρέπει να τον έχει το αισθητικό πεδίο – η ρυθμική έκφραση πραγμάτων και εννοιών στο πλαίσιο των ανθρωπίνων καταστάσεων». Αυτά σημειώνει ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης προλογίζοντας τη δίτομη συλλογή δοκιμίων, συνεντεύξεων, μελετών και άρθρων του, που καλύπτουν περίπου τέσσερις δεκαετίες. Τα κείμενα –παλαιά και νέα– μένουν κάθε φορά ως ενδείκτες συγκεκριμένης περιόδου, Θυμίζουν επιστρώματα που εκφράζουν ποικίλα επίπεδα ψυχικής εξέλιξης, γλωσσικής μεταστοιχείωσης και στάδια αισθητικού πολιτισμού. «Όλα είναι μια περιπέτεια του λόγου, στον οποίο εκχωρούνται τα δικαιώματα για την αποτύπωση ποικίλων φάσεων και μεταμορφώσεων της ψυχής». Μέσω αυτών μπορεί να παρακολουθήσει κανείς την εσωτερική γεωγράφηση του συγγραφέα, εφόσον έμμεσα φωτίζεται και κατά κάποιο τρόπο αυτοβιογραφείται, σε σχέση με τους ανθρώπους με τους οποίους συνομίλησε και τα πράγματα που τον άγγιξαν.

Στις κυριότερες στάσεις της συγκεκριμένης διαδρομής του συναπαντά μορφές όπως ο Ρωμανός ο Μελωδός, ο Νεόφυτος ο Έγκλειστος, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Τάκης Παπατσώνης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Γ. Π. Σαββίδης, ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ο Κώστας Μόντης και άλλοι σύγχρονοι Ελλαδίτες και Κύπριοι ομότεχνοι. Η ανορθόδοξη πορεία των κειμένων και η πολυμορφία τους υποδηλώνει τον ποιητικό χαρακτήρα τους. Ορισμένα από αυτά παρακολουθούν από κοντά τις αναταράξεις της ιστορίας κι ερμηνεύουν τα γεγονότα όπως συλλαμβάνονται μέσα από τον ψυχικό παλμογράφο του ποιητή.





Βιογραφικά στοιχεία
Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1940. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θέατρο στην Αθήνα και Ραδιοφωνία στο Μόναχο. Εργάστηκε αρχικά ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και για τρεις δεκαετίες στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, απ’ όπου αφυπηρέτησε ως διευθυντής Ραδιοφωνίας. Εξέδωσε δέκα ποιητικές συλλογές, μετέφρασε Ρωμανό τον Μελωδό και ασχολήθηκε σοβαρά με το δοκίμιο. Το έργο του έτυχε θερμής υποδοχής και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας καθώς και της Κύπρου, το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, το Αριστείο Γραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Διεθνές Έπαθλο Καβάφη. Γενικά το ποιητικό και δοκιμιογραφικό του έργο οφείλει τη γένεσή του σ’ ένα πλήθος εμπειριών και πνευματικών διεργασιών, που απηχούν αφενός το χαρακτήρα της κυπριακής εντοπιότητας και αφετέρου διατείνονται προς μια οικουμενική αντίληψη του κόσμου, διαπλαταίνοντας συνάμα την έννοια του Ελληνισμού.




 

Πίσω