<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



Συνέκδοση ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ και ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΓΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ / SPONSOR

ΙΔΡΥΜΑ "ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ"
STAVROS S. NIARCHOS FOUNDATION
FONDAZIONE STAVROS S. NIARCHOS

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ: ΦΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΛΑΤΩΝ ΡΙΒΕΛΛΗΣ, JOHANNA WEBER
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: ΤΑΣΟΥΛΑ ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΗ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΜΟΥ: ΦΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, J . WEBER , Σ. ΠΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

 


Παρουσίαση

Η εκτενής μονογραφία για τη μεγάλη Ελληνίδα φωτογράφο του 20ου αιώνα Βούλα Παπαiωάννου έρχεται να παρουσιάσει το πολυσχιδές έργο της που «επιδέχεται πολλές αναγνώσεις». Από τη μία η μοναδική καλλιτεχνική της διάσταση κι από την άλλη η σύνδεσή της με τα ντοκουμέντα μιας περιόδου, όπου η Ιστορία επεμβαίνει με τρόπο σπαρακτικό στις ζωές των ανθρώπων.

Η Βούλα Παπαiωάννου έχει συνδεθεί στην ιστορία της φωτογραφίας με τους φωτογράφους του «ανθρωπιστικού ντοκουμέντου». Η ματιά της ξεπερνάει κατά πολύ τις εντολές και τις προδιαγραφές των ανθρωπιστικών και των διαφόρων κρατικών οργανώσεων για τις οποίες δούλευε. Φωτογραφίζει την απόλυτη φρίκη και τη φτώχεια με τελείως αντιδημοσιογραφικό τρόπο, δίνοντας με σεβασμό μια βαθύτατη ανθρώπινη διάσταση στα πρόσωπα και εκφράζοντας την αξιοπρέπεια των ενηλίκων και των παιδιών που φωτογραφίζει μέσα στη μεγάλη εξαθλίωση.

Στον τόμο αυτό γίνεται η προσπάθεια να συζητηθεί το έργο της σε σχέση με τα αντίστοιχα κινήματα στη φωτογραφία στην Ευρώπη και την Αμερική, και όχι σε στενά ελληνικά πλαίσια.

Οι φωτογραφίες της χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες: Προπολεμικές φωτογραφίες (1935-1940) / Πόλεμος – Κατοχή – Απελευθέρωση – Δεκεμβριανά (1940-1945) / Μεταπολεμικά χρόνια [Συνέπειες πολέμου – Ανασυγκρότηση – Απόηχος Εμφυλίου] (1945-1950) / Τοπιογραφία (1945-1950).

Τα εισαγωγικά κείμενα της Φανής Κωνσταντίνου (υπεύθυνης του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη), του Πλάτωνα Ριβέλλη (φωτογράφου και θεωρητικού της φωτογραφίας) και της Γιοχάννας Βέμπερ (φωτογράφου) συμπληρώνονται από απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις της ίδιας της φωτογράφου λίγο πριν το θάνατό της, ένα εκτενές ημερολόγιο της φωτογραφικής περιοδείας της Β.Π. στη Δ. Ελλάδα και την Ήπειρο το 1946 για λογαριασμό της UNRRA, εκτενής Βιβλιογραφία και Υπομνηματισμός των φωτογραφιών.

Επίσης στο Επίμετρο τυπώνονται σε σμίκρυνση όλες οι σελίδες του περίφημου «Μαύρου Λευκώματος» της Κατοχής καθώς και σελίδες από τα βιβλία της φωτογράφου και τις ανεξάρτητες εκδόσεις της.

Η μεγάλη αυτή μονογραφία, που αλλάζει τις προδιαγραφές αντίστοιχων λευκωμάτων στην Ελλάδα (και όχι μόνο), κυκλοφορεί με την ευκαιρία της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (οδός Πειραιώς) που αρχίζει στις 4 Οκτωβρίου 2006.

«Το φωτογραφικό έργο της Βούλας Παπαiωάννου επιδέχεται πολλές αναγνώσεις και είναι όλες έγκυρες επειδή οι φωτογραφίες της έχουν εύρος και βάθος που περικλείει τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Η αναγνώριση όμως της καλλιτεχνικής τους πλευράς και αξίας και η διαπίστωση της παρουσίας ενός συγκροτημένου καλλιτεχνικού έργου εντάσσει την Βούλα Παπαϊωάννου στην παγκόσμια φωτογραφική παράδοση και ιστορία, μέσα στην οποία η Ελλάδα αριθμεί ελάχιστες παρουσίες».

ΠΛΑΤΩΝ ΡΙΒΕΛΛΗΣ

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.


Βιογραφικά στοιχεία


Η Βούλα Παπαiωάννου (1898-1990) δραστηριοποιήθηκε ως φωτογράφος για μια περίπου τριακονταετία, από τα μέσα της δεκαετίας του '30 έως τα μέσα της δεκαετίας του '60. Μυήθηκε στην τέχνη της φωτογραφίας από τον φωτογράφο Πάνο Γεραλή. Στα πρώτα της βήματα ασκήθηκε με επιτυχία σε λήψεις μουσειακών εκθεμάτων, τοπίου και αρχαιοτήτων. Μετά την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και κατά τη γερμανική Κατοχή κατέγραψε τη ζωή του άμαχου πληθυσμού της Αθήνας, αποτυπώνοντας τη φρίκη του πολέμου με τις συγκλονιστικές φωτογραφίες των σκελετωμένων από την πείνα παιδιών. Κατά την περίοδο του εμφυλίου (1947-1949) κατέγραψε τη ρημαγμένη ύπαιθρο, τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της αλλά και τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της χώρας, συνεργαζόμενη με την UNRRA και τις αμερικανικές αποστολές. Μετά το 1950 συμμετείχε με την προσωπική της ματιά, συχνά ως μέλος της ΕΦΕ (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία), στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής εικόνας της Ελλάδας όπως προβλήθηκε μέσα από τουριστικά έντυπα και φωτογραφικά βιβλία. Δύο μάλιστα σημαντικές εκδόσεις από τον ελβετικό οίκο Clairefontaine / Guilde du Livre, La Grece a ciel ouvert και Iles Grecques, διέδωσαν τις φωτογραφίες της πέρα από τα σύνορα της χώρας της. Το έργο της, με την κατάθεση του από την ίδια στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη το 1976, είδε πάλι το φως και επανεκτιμήθηκε κυρίως την τελευταία εικοσαετία.


Πίσω